Skall vi använda glycerinet (glycerolen) till hemmabryggningen eller till att göra gigantiska såpbubblor?

Inom hemmabryggning används glycerin (glycerol) som smakförbättrare. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin. Detta kan funka i öl, man får testa sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningsprocessen men en del vinjäster producerar lite om man har för lite frukt. Ett sådant vin har för snålt med fyllighet och smaken drar åt vattningt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet fylls på flaskor alternativt när vinet skall drickas. Doseringen är 1-5 g per liter vin. Som regel räcker 1 g mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Ordna gigantiska såpbubblor med hjälp av glycerin

Såpbubblor förundrar och underhåller vuxna såväl som barn. Ifall du gillar att göra egna bubblor men tycker att det är trist med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror och drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det verkligen säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon kulör alternativt lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

bra

Det var faktiskt en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja genom en kemisk procedur som går ut på att man delar upp en molekyl i två skilda delar.

Man kan framställa glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut och säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin inhandla så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att även titta på hembryggning.se. Det här är en legal produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite oförvanskad och skojig nöje till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Blanda tillsammans i en skål och doppa efteråt det verktyg som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett verktyg som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Sedan så är det endast att bringa verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. Mera information.

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan likaså leka med dem i badrummet. Man kan rentav göra bubblorna med armar och händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullkomligt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att bilda en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därefter kan flyga ut över badrumsgolvet. Detta är något du kan prova på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en glimt på alla produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig ej farlig. Ifall man dessutom har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.