Skall vi använda glycerinet för hemmabryggningen alternativt till att tillverka gigantiska såpbubblor?

Inom hembryggning används glycerin som fyllighetsförbättrare. Det är glycerin som ger fyllighet i vin.

glycerin (glycerol) kan tillsättas i vin, mjöd och cider. Detta kan funka i öl, man får prova sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningsprocessen men en del jäststammar tillverkar för lite om man har lite frukt. Då upplevs vinet tunt och blaskigt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet buteljeras eller när vinet ska drickas. Doseringen är 1-5 gram per liter vin. 1 g glycerin per liter vin tendera räcka mer än väl.

Glycerin ser till att såpbubblorna blir riktigt stora

Såpbubblor förundrar samt underhåller vuxna såväl som barn. Om du tycker om att göra egna bubblor men tycker att det är ledsamt med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, även kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det minsann säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon kulör eller lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin

Det var rentav en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan alstra glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin handla så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att dessutom titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite oförvanskad och festlig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Blanda tillsammans i en skål och doppa därefter det verktyg som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett instrument som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Därefter så är det bara att föra verktygen framåt i luften varefter bubblorna kommer att skapas. glycerin propylenglykol info

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan också leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt göra bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen alternativt fullkomligt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att framställa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därpå kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan prova på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en glimt på samtliga produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig icke farlig. Ifall man även har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Om man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en behållare med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.