Upptäck hur fängslande det är att brygga vin hemma

Det har oerhört fartfyllt blivit populärt att brygga eget vin hemma. Trots att vi är bortskämda med systembolagets breda utbud så finns det flera som är nyfikna på att framställa sin egna etikett samt smak. Det är inte bara en spännande procedur utan på sikt kommer man också spara en hel del slantar.

Anledningen till att hemmaframställning av vin blivit så populärt är för att resultatet blir fantastiskt bra. Det beror på att både utrustning och jästekniker utvecklats. Mycket av utvecklingen beror på att hobbybryggarna influerats av den större traditionella vinindustrin. Inte nog med att utrustning fått förhöjd kvalitet så har även ingredienserna blivit bättre.

Det var inte länge sedan som vinbryggning i hemmet hade en lägre status, vilket berodde på kvaliteten inte alla gånger blev som man hoppats. Med dagens förbättrade utrustning och förfinade tekniker är det allt mindre i processen som lämnas åt slumpen. Det har med andra ord blivit svårare att misslyckas. Dessutom finns det bättre möjligheter att uppnå de exakta smaker på vinet som man strävar efter. På så sätt kan man brygga sitt favoritvin flera gånger om.

Det går också utmärkt att brygga vin efter färdiga vinsatser, vilket är ett alternativ för den som kanske vill prova att brygga för första gången. De som brygger helt å hållet själva gör rätt i att anteckna sina recept. Hittar man sitt favoritvin under olika processers gång så vill man gärna ha möjlighet att återproducera sitt favoritvin. Men att föra anteckningar är även bra ifall man skulle misslyckas med vinsatsen. På så vis kan man efterspana processen och ställa in till nästa gång.

När man brygger vin hemma experimenterar man mycket med olika bär och frukter. Men i sedvanlig bemärkelse och när man följer EUs definitioner så får dock vin endast namnges vin om det produceras på vindruvor. Hemmaframställning av vin kan följaktligen ses som fördelaktig eftersom vinsmakerna inte blir lika begränsade. Det finns stort utrymme att experimentera. Därtill bör vinbryggaren experimentera med olika jäst för att kolla upp vilka ytterligare skillnader som kan uppkomma.

Det man oupphörligen bör ha i åtanke när man brygger sitt eget vin är att hygienen ska vara god i alla led av processen. Minsta lilla förorening som drabbar vinet kan påverka smaken markant. Det vill man gärna inte riskera när det är tidskrävande att brygga vin. Som mest grundläggande gäller det att vattnet i bryggningen är ordentligt rent. All utrustning ska självfallet vara klinisk ren.

Hos Gert Strand AB finns det kompletta vinsatser och andra tillbehör att handla. Företaget har mångårig erfarenhet av vinbryggning och har mängder av tillbehör som underlättar bryggningen. Ett mycket användbart tillbehör som säljs är aktivt kol. Det är en produkt som ser till att vattnet renas ordentligt innan bryggning. Därtill säljer Gert Strand AB olika typer av jäst som man kan experimentera med för att åstadkomma nya smakupplevelser.

Beställer man färdiga vinsatser från företaget så medföljer instruktioner som gör det enklare att inte misslyckas med sin vinsats. Det är dock hela tiden viktigt att instruktionerna följs noggrant.

Under processens gång kan en hävert vara en användbart redskap. Den ser till att vinet lättare tappas om. Häverten har två rör med en slang samt en slangklämma som täpper till slangen. Ifall man skjuter in rören i varandra så blir de anpassningsbara för olika storlekar och jäskärl. Det yttre rörets plastknopp ser till att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.