Hur funkar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

Dextros brukar tjäna som en angelägen ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

brygga

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortskrida en bestående debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla gedigen temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning annorlunda synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det verkligen icke spelar någon roll.

Något man måste minnas är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl igen. Ifall du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation åter.