Brygg vin med hög kvalitet hemifrån

Att brygga eget vin hemma är en process som är fängslande för många. Det har hastigt blivit ett stigande intresse och det är många sim är intresserade av att sätta sin första vinsats. På Systembolaget finns det rikligt med olika vinsorter men trots det är flertal nyfikna på att få brygga sitt eget vin. Vem skulle inte vilja tillverka sin egen specialitet och årgång? Att brygga eget kan dessutom bli ekonomiskt gynnsamt i längden.

När man brygger eget vin kan man laborera näst intill oändligt med olika smaker. Enbart fantasin sätter gränser men det brukar vara tacksamt att experimentera mycket med olika slags bär och frukter. Likväl får vin ur hävdvunnen synpunkt enbart heta vin om det produceras på vindruvor, vilket har definieras av EU.

Håller kvaliteten på vin som är hemmaframställt frågar sig skeptikern? Flera som redan brygger eget vin hemma skulle tveklöst svara ja. Hobbymarknaden inom vinframställning har hämtat inspiration från den traditionella vinindustrin. Man har tagit till sig både vad gäller utrustning och ingredienser och förfinat dessa så långt det gått. Med det i beaktande är det många som insett hur pass bättre förutsättningar är för att lyckas med vinbryggning hemma.

För bara några år sedan då utvecklingen inte kommit igång ordentligt fick inte vinet alltid den smak som önskades, vilket berodde på att mycket lämnades till slumpen i processen. Tack vare utvecklingen är möjligheterna bättre att på ett mer riktat vis åstadkomma de smakerna på vinet som önskas. Med de förfinade metoderna blir det dessutom enklare att brygga särskilda egenkomponerade viner många gånger utan att riskera att smakerna skiftar från olika vinsatser.

Ett enastående tips är att föra anteckningar under processens gång vilket gör det lättare om man ska återproducera sitt favoritvin. Att föra anteckningar medför också att man på ett enkelt vis kan spåra vad som eventuellt gick fel i processen. Det går självfallet bra att även brygga vin utifrån färdiga vinsatser.

Hygien är en mycket viktig del av vinframställningen. Ifall man inte vill riskera att få sitt vin förstört p.g.a. Föroreningar så bör man ta hygienen på största allvar. Det innebär såklart att man noggrant måste se till att all utrustning som ska användas är ordentligt ren och att också vattnet som ska användas är fräscht.

Den som vill lägga pengar på vinsatser och tillbehör kan vända sig till företaget Gert Strand AB. Det säljs otaliga tillbehör som förenklar framställningen av vin i hemmet. Exempelvis säljer Gert Strand AB aktivt kol, vilket är effektivt för att rena vatten innan bryggning. Den som sannerligen vill vara säker på att få en grundlig och bra upptakt på processen bör investera i aktivt kol.

De färdiga vinsatserna som säljs levereras tillsammans med instruktioner som kan vara bra att följa under processens gång. Den lite mer rutinerade bryggaren kan med fördel experimentera med olika jäst för mer spänning i processen. Det är de mindre justeringarna i som kan bidra till den rätta riktningen för smaken. Jäsningstiders olika variationer kan faktiskt medföra markanta smakskillnader.

När man brygger vin är det enormt hjälpfullt med ett redskap som gör att vinet kan tappas om lättare. Således rekommenderas att köpa en hävert innan påbörjad process. Den består av två rör samt en slang med tillhörande slangklämma som ska stänga slangen.

Hävertens bägge rör kan skjutas in i varandra och på så vis anpassas för olika storlekar och jäskärl. Det rör som är längst ut har en plastknopp som hindrar att bottensatsen inte avlägsnas ur jäskärlet när avtappning sker.