Brygg eget vin du också

Vore det inte spännande att få prova brygga eget vin hemma? Det är en mycket rolig hobby som ger möjlighet att laborera med flera annorlunda spännande smaker.

Etablerad vinindustrin har påverkat kvaliteten på utrustning och ingredienser för hemmabryggningen. För blott några år sedan var kvaliteten mindre bra och vinet blev inte alltid som man tänkt. Nu för tiden är det allt mindre som lämnas till slumpen under processens gång och det finns en större chans att lyckas uppnå de smaker på vinet som önskas. På så sätt kan man brygga exakt samma vin många gånger. Och det går alldeles utmärkt att anteckna sina egna recept om man inte brygger utifrån en komplett vinsats.

Oavsett så vill man gärna ha möjlighet att återproducera sitt favoritvin. Inte blott utrustning har utvecklats utan dessutom jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra. Dessa förbättringar har medfört att vinframställning hemma hastigt blivit allt mer populärt.

Från den traditionella vinframställningen har vinbryggning i hemmamiljö ärvt mycket. Skillnaden är dock att i hemmaframställningen experimenteras ofta med olika slags bär och frukter. I traditionell bemärkelse får vin enligt EUs definitioner endast namnges vin ifall det produceras på vindruvor.

Olika bär eller frukter kan användas för att experimentera med olika smaker. Att även prova med olika jäst gör processen än mer hisnande. Och att variera jäsningstider kan innebära markanta smakskillnader.

Hygienen är jämt viktig i vinframställningen. Föroreningar kan påverka smaken på vinet oerhört mycket. Frånsett att samtlig utrustning måste vara ren så är det centralt att vattnet i bryggningen också är ordentligt fräscht.

Gert Strand AB är ett bolag som säljer kompletta vinsatser och andra komplement som gör det enklare att frambringa vin hemma. Bland annat säljer företaget aktivt kol som hjälper att rena vatten innan bryggning.

De kompletta vinsatserna kommer med nödvändiga instruktioner som gör det enklare att inte misslyckas med vinsatsen. Det förutsätter att instruktionerna följs utförligt.

En hävert underlättar omtappning av vinet. Den består av två rör samt en slang med en slangklämma som har till åtagande att sluta slangen. Rören kan skjutas in i varandra och blir då anpassningsbar för olika jäskärl samt storlekar. Det yttersta röret består av en plastknopp som ser till att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.