Brygg eget smakrikt vin hemma

Den som vill framställa nya spännande smaker borde testa att brygga eget vin hemma. Den etablerade vinindustrin har influerat framställning av utrustning och ingredienser för hemmabryggningen. Utrustning för hemmabruk håller nu för tiden en väldigt hög kvalitet till skillnad från några år sedan.

Med bättre utrustning är det allt mindre i processen som lämnas åt slumpen och det finns en större chans att lyckas med att åstadkomma de smaker på vin som önskas. På så sätt kan man brygga precis samma vin många gånger. Har man hittat sitt favoritvin vill man ju gärna kunna regenerera det. Förutom utrustning har dessutom jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra utvecklats. Utifrån dessa förutsättningar har vinframställning hemma snabbt blivit allt mer populärt.

Sanning är att vinbryggning hemma har ärvt väldigt mycket från den traditionella vinframställningen. En central skillnad är dock att i hemmaframställning experimenteras det oerhört ofta med olika slags bär och frukter. Vin i traditionell bemärkelse får dock enligt EUs definitioner endast kallas vin om det framställs på vindruvor.

Det är angeläget att inte underlåta hygien när man framställer vin. Minsta förorening kan färga smaken på vinet markant. Frånsett att all utrustning ska vara ren så är det dessutom betydelsefullt att vattnet i bryggningen är ordentligt rent.

Företaget Gert Strand AB säljer kompletta vinsatser och övriga komplement som förenklar och förädlar vinframställningen i hemmet. Bland annat säljer de aktivt kol som bidrar till att rena vatten innan bryggning.

Till de färdiga vinsatserna medföljer nödvändiga instruktioner som underlättar att lyckas med vinsatsen. Men det under förutsättning att instruktionerna följs noggrant.

Att testa olika bär eller frukter och prova med olika jäst är vad som gör vinbryggning hemma så spännande. Att dessutom variera jäsningstider kan resultera i markanta smakskillnader.

Med hjälp av en hävert kan omtappning av vinet underlättas. En hävert består av två rör och en slang med en slangklämma avsedd för att kunna sluta slangen. Ett plastmunstycke ser till att rören kan skjutas in i varandra och blir då anpassningsbar för samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret består av en plastknopp på ca 5 cm och som gör så att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.